blog

El Dorado legendája

A mai írásomat egy olyan játéknak szentelném, ami remekül használja a pakliépítés mechanizmusát és egy kiépített pályán való versenyfutást. A játékban mindenki Indiana Jones bőrébe bújhat. Célunk az, hogy a mi expedíciónk érje el legelőször El Dorado elveszettnek hitt kincseit. Az út tele van nehézségekkel, hiszen esőerdőn, városokon és folyón át vezet az út.

A játék idén jelent meg magyarul. 2-4 fővel játszható (két játékosnál két bábut irányítunk egyszerre). A játékidő körülbelül 45-60 perc.

Az előkészületek alatt minden játékos kiválaszt egy színt és a hozzá tartozó alappaklit magához veszi. Közösen választhatunk egy pályát, amit modulokból kell összeállítanunk. Ha megunnánk a szabálykönyvben található pályákat a netről letölthetünk még 50-et, de mi is kirakhatunk egyet a pályaelemekből. Az előkészületekben ki kell készíteni a piacot és már kezdődhet is a játék. Vigyázzatok, mert van helyigénye a játéknak 🙂

A társas rendkívül egyszerű szabályrendszerrel rendelkezik. Minden játékos 4 kártyával kezdi a körét. Amikor sorra kerül, ezek közül játszhat ki bármennyi kártyát. A kijátszott lapokat használhatja vásárlásra vagy akár lépésre a táblán. A megvásárolt kártyák a dobópakliába kerülnek (hasonlóan a Dominion vagy a Harry Potter Roxfordi csata nevű játékhoz). A megvásárolt lapok értelemszerűen jobbak, mint az alappakli lapjai, ezért érdemes erősíteni a készletünket, de olykor nagyon meg kell gondolni, hogy az adott kártyát vásárlásra vagy inkább lépésre használjuk, mert ennek hatása lesz a játékunkra. Az ellenfelek akadályozhatják egymást, hiszen beállhatnak a másik el, aki így kénytelen vásárolni. A bábuk nem haladhatnak át olyan mezőn, amin már egy figura áll. Aki előbb megszerzi a kincseket az lesz a nyertes.


Összegzés

Egy nagyon jól működő versenyjáték. Egyedisége abban rejlik, hogy a pakliépítéssel kombinálja a versenyfutást. Nem véletlen, hogy 2017-ben a Spielen das Jahre jelöltjei között szerepelt. Több hasonló versengős játékkal játszottam már, de mind közül talán ez és a Downforce bizonyult számomra a legjobbnak. A vásárolható kártyák megfűszerezik ezt a versenyfutást. Igaz a kezdő piac mindig ugyanaz, de ha egy is kifogy a maradék lapokból bármelyiket hozzáadhatjuk a piachoz, ezért nem lesz két ugyanolyan játék és két ugyanolyan pakli sem. Hátrányának csak azt tudom mondani, hogy aki nagyon lemarad, annak kicsi az esélye behozni a többieket, hacsak nem olyan jó kártyákat vásárolt be az elején, amivel a hátrányát le tudja dolgozni. A játék lényege abban rejlik, hogy rá kell érezni, mikor vegyünk lapot és mikor lépjünk inkább a kártyánkkal. Nagy mélység nincs a játékban, de azt gondolom, hogy egy kellemes órát tölthetünk vele, amiben lesz fordulat és izgalom bőven. Tényleg érezzük a ránk nehezedő nyomást, ha lemaradunk.

Aki szereti az ilyen típusú versenyjátékokat, azoknak mindenképpen ajánlom kipróbálásra ezt a remek családi játékot.


Értékelés, adatok:

Ár: 8.000 – 10.0000 Ft (jó ár/érték arány)

Játékosszám: 2-4 fő (jól működik ketten is)

Játékidő: 45-60 perc

Nehézség: közepes

Pontszámom: 8/10

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük