blog

Harry potter: Roxforti csata

A kooperatív játékot kedvelők figyelmébe ajánlanám ezt a gyönyörűen kidolgozott pakliépítős játékot. Nem vagyok nagy Harry Potter rajongó, így a játékot sem vásároltam meg akkor, amikor megjelent a boltok polcain, de annyi jót hallottam róla, hogy pár hónapja beszereztem a magyar kiadást. Döntésemet egyáltalán nem bántam meg, ugyanis egy remek játék lapul ebben a tetszetős dobozban.

A játék célja, a gonosz erők visszaverése és az iskola biztonságossá tétele. A játékosok négy karakter bőrébe bújhatnak: Harry, Ron, Hermione és Neville. Olyan ütőképes paklit kell építeniük, hogy ezek segítségével megnyerjék a varázslópárbajokat és kiűzzék Roxfort-ból Voldemort-ot és csatlósait. A doboz 7 játékot tartalmaz. Egyre nehezednek a küldetések és egyre jobban össze kell dolgozni a csapatnak, hogy esélyük legyen a túlélésre.

A játékot mindenki a már említett varázslótanoncok egyikével, és a hozzá tartozó egyedi alappaklival kezdi. Minden karakter rendelkezik saját képességekkel. A játékban fordulók követik egymást és egészen addig tart, míg az utolsó gonoszt is sikerül legyőznünk és akkor veszítjük el, ha az összes helyszínt sikerül a gonoszoknak uralmuk alá helyezni.

 Egy forduló menete a következőképpen néz ki: mindenkinek van egy saját köre, amikor kijátszhatja a kezében lévő lapokat, de mielőtt ezt megtenné, a gonoszok is megmutatják erejüket és támadást indítanak a Roxforti varácslótanoncok ellen. A játékos köre kezdetén húznia kell sötét varázslatokat, majd a gonoszok végrehajtják képességeiket. Ezek után a játékosok kijátszhatnak varázslatokat, tárgyakat és szövetségeseket, aminek a segítségével sebezhetik ellenfeleiket, gyógyulhatnak és vásárolhatnak különböző lapokat. Ha az életük nullára csökken elájulnak és kártyákat vesztenek. Nem lehet kiesni a játékból, de túl sokszor nem érdemes elájulni, mert így „Tudjuk ki” csatlósainak nagyobb esélye van elfoglalni az aktuális helyszínt.    


Összegzés

A játék remekül tanítja meg a kezdő játékosokat is a pakliépítés mechanizmusára, éppen ezért ajánlom bárkinek nyugodt szívvel. Az első három küldetés gyakorlott játékosoknak nem jelent nagy kihívást. Nekik mindenképp a 4. küldetéstől ajánlom a játékot, mert innen lesz igazán izgalmas. Volt olyan barátom, aki az első küldetésnél félrerakta a társast, mert túl könnyűnek gondolta és mikor mondtam neki, hogy ugorjanak az 5. küldetéshez máris megváltozott a véleménye. A játék kooperatív, így azoknak javaslom, akik szeretnek csapatban dolgozni, gondolkodni. Az alfa játékos szerintem kiiktatható, hiszen mindenki a saját körében a saját lapjaival játszik. A mi döntésünk, hogy megmutatjuk-e a lapjainkat a játékosoknak vagy csak információt mondunk a lapokról. Szerintem a játék 4. és 5. küldetése nehéz a 6. nagyon nehéz. A 7. küldetés irtózatosan nehéz (még nem sikerült megcsinálnunk 5-0-ra a játék vezet 🙂 ). Összeségében ajánlom ezt a játékot annak, – nem győzöm hangsúlyozni – aki szereti a csapat együttműködős játékokat, és akinek nem célja a versengés a másikkal. Szerintem ebben a kategóriában az egyik legjobb társasjáték. Gyors, pörgős és kihívásokkal teli (sokan lehet megköveznek érte, de szerencsére nem olyan, mint a Szellemek szigete 🙂 ). Mondom ezt úgy, hogy a téma nekem nem adott pluszt a játékélményhez, de biztos vagyok benne, hogy sokan ezért veszik meg a társast. Szerintem próbáld ki, nem bánod meg. 😉  


Értékelés, adatok:

Ár: 14.000 – 17.000 Ft

Játékosszám: 2-4 fő

Játékidő: 60-90 perc

Nehézség: közepes

Pontszámom: 9/10

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük