blog

Expancity

Egy olyan játékot mutatnék be nektek, ami Magyarországon nem igazán ismert. A Társasjátékok Ünnepén leltem rá két éve erre a gyöngyszemre. Ott hevert az Esseni újdonságok között. Már akkor elhatároztam, hogy megszerzem. Ez nem volt egyszerű akkoriban, hiszen csak Amerikában lehetett kapni. Jó 4 hónap volt, míg sikerült beszereznem. Végül Angliából küldték el nekem méregdrágán. Szerencsére idén láttam már Magyarországi forgalmazónál is ezt a remek játékot.

De térjünk is rá magára a játékra:

Az Expancity egy városfejlesztő játék, ahol a játékosok lakóépületeket és kereskedelmi épületeket építenek, amivel győzelmi pontot szereznek. Az épületek közé középületeket, parkokat, templomot stadiont helyezhetnek el, ami növeli vagy éppen csökkenti a megépített épület értékét. A különféle titkos tervkártyák teljesítésével még több győzelmi pont szerezhető és figyelni kell a játék végi célkártyákra is, hiszen az ebből gyűjtött pontok meghatározhatják a játék végkimenetelét.

A játékot könnyű előkészíteni, ugyanis minden játékos elvesz 6 épületelemet és húz a zsákból 2 terület lapkát. A Városházát az asztal közepére, míg a három cél kártyát a pontozó tábla mellé kell csapni és már kezdődhet is a játék.

Röviden minden játékos köre 4 fázisból áll, amit végrehajt a következő sorrendben:

  • Kiválaszt egy lapkát a saját lapkái közül és lehelyezi a lent lévő lapkák mellé.
  • Az építkezés fázis alatt három akciót hajt végre a két lehetséges lehetőségből választva, bármilyen kombinációban:
    • Lerak egy épületelemet egy üres építési területre vagy egy saját már elkezdett épület szintjét növeli eggyel a lehelyezési szabályok betartásával.
    • Elvesz egy épületelemet a közösből és maga elé teszi.
  • Miután befejez és kiértékel egy épületet hozzájuthat a játékos a terv kártyákhoz.
  • A kör végén húzz 2 lapkát a zsákból és megtat ebből egyet.

Majd a következő játékos következik mindaddig, amíg az utolsó lapka le nem kerül.


Összegzés  

Már az első játékalkalommal tudatosodott bennem az, hogy ez a játék kell a gyűjteményembe. Nem nevezném bonyolult játéknak, inkább a „családi” jelzőt használnám rá. Pörgős játékmenetével és viszonylag rövid játékidejével ideális választás lehet családosoknak, de mi baráti társasággal is elő-elővesszük. A helyigénye elég nagy, hiszen egy várost építünk fel a lapkákra. Egyetlen negatívum a játék ára, ugyanis a társast 18000 ft alatt nem lehet megvenni. A szabálykönyvet lefordítottam és a blog végén megtaláljátok a letölthető linket.

A színes épületegyüttesek és a különféle lapkák látványossá teszik a játékot. Jó látni, hogy a semmiből egy város születik 🙂

Ha egy kellemes és gyönyörű játékot szeretnétek kipróbálni/vásárolni, akkor mindenképpen ajánlom ezt az igényesen kidolgozott társasjátékot.


Értékelés, adatok:

Ár: 18.000 – 20.000 Ft (Ár/érték arányban kicsit drága)

Játékosszám: 2-4 fő

Játékidő: 60-90 perc

Nehézség: közepes

Pontszámom: 8/10