blog

Uradalom

Nehéz nem részrehajlóan nyilatkoznom egy saját fejlesztésű játékról, de most mégis megpróbálok egy kis étvágygerjesztőt adni erről a roll&write játékról, ami a covid alatt született és most már elérhető mindenki számára a Keller&mayer kiadónak köszönhetően.

A játékban minden játékosnak egy Uradalmat kell kiépítenie saját lapjára. A játék két játékvariánst tartalmaz. Az A oldal egy taktikusabb játékmódot a B oldal egy gyors játékmódot. Mindkét esetben a játékosoknak ki kell tölteniük az összes területet a saját lapjukon és utána kezdődik a játék pontozása. Célunk az, hogy minél több győzelmi pontot érjünk el a játékban az uradalmunk kiépítésével.

Az uradalomnak lehet egy központja az Udvarház, ahol a földesúr lakik, de ez opcionálisan választható. Ha használjátok az udvarház kártyákat, akkor rövidebb lesz a játékidő. A játék A oldalát használva játszhattok még közös cél kártyákkal és titkos cél kártyákkal, ami plusz színt visz a játékba, de az első játékalkalommal érdemes ezek nélkül játszanotok és ha már rutinosabbak vagytok, akkor ezekkel a kártyákkal tudjátok fűszerezni a játékot.

A játék előkészületeinél mindenki kap 6 kockát egy lapot a tömbből egy írószerszámot és egy alátétet, amire a kockáit helyezi. Az A oldalnál mindegy a kockák színe, de a B oldalnál minden színből egyet kell elvennie a játékosoknak. Ha mindenki magához vett mindent, akkor kezdődhet is az építkezés 😉

A forduló menete úgy zajlik, hogy mindenki dob a kockáival, majd felhelyezi ezeket az alátétre és kinéz magának 1 kockát a hatból, amit be szeretne építeni uradalmába. Ha mindenki döntött leveszitek ezt a kockát és a kocka színének vagy számának megfelelő kockát, attól függően melyik oldallal játszotok berajzoljátok a térképre. Ha ezt mindenki megtette az alátéteket továbbadjátok a szomszédnak és a kapott 5 kockából szintén választotok egyet, amit berajzoltok. Ez addig folytatódik, amíg az összes kocka el nem fogy. Ha az alátéten nincs már több kocka, akkor következik a 2. forduló/kör. Ezt egészen addig folytassátok, amíg mindenki befejezi a térképét. Üres mezők nem maradhatnak! A pontozás pedig ezután jön. Több fajta területtípust lehet építeni uradalmunkba. Lesz benne szántó, hegy, erdő, folyó, ház és tó is. Mindegyik területnek más a pontozási rendszere, ezért nem mindegy, hogy csinosítjuk uradalmunkat.

A játékot sokan hasonlítják a Kartográfusokhoz. Amikor elkészítettem az Uradalmat a Kartográfusokat még nem ismertem. Tény, hogy hasonló területtípusok vannak és rajzolni is kell, de talán ennyi egyezés van a két játék között. Az Uradalom egy roll&write típusú játék, míg a Kartográfusok egy flip&write. Az egyik kockavezérelt a másik kártyavezérelt. A Kartográfusnál kevés az interakció a játékosok között(csak a szörnykártyákkal lehet beavatkozni a másik játékába). Itt lényegesen több, hiszen a kockák körbe adásával kivehetjük a másik elől azt, ami esetleg neki kellene azért, hogy ne írjon annyi pontot.

Véleményt a játékról nem írok, hiszen saját fejlesztés, ezért inkább csak annyit mondok, ha tehetitek próbáljátok ki, szerintem nem fogjátok megbánni. 😉 Ha teszteltétek, akkor pedig írjatok nyugodtan véleményt a játékról, kíváncsian várom, hogy kinek mekkora Uradalmat sikerült kiépítenie. 🙂

Köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik támogattak a játék megalkotásában, hiszen nélkülük nem került volna a boltok polcaira a játék. Barátnőmnek Melindának nagyon köszönöm a folyamatos támogatást és a rengeteg tesztjátékot a Covid bezárás alatt, ha ő nem lett volna, akkor valószínűleg nem is létezne a játék. Barátomnak Robinak a rengeteg tesztelést és a hasznos tanácsokat. Köszönet a Board Game Café csapatának Áginak, Vikinek, Attilának, akik folyamatosan támogattak és nekik köszönhetően találkozhattam a kiadóval. Köszönöm Kellermayer Sándornak, aki kiadta a társast és köszönöm minden barátomnak, aki tesztelte a játékom és elmondta véleményét, hiszen így öltött végleges formát.

Uradalom játékszabály

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük