blog

A keresztapa – Corleone birodalma

Az egyik kedvenc játékunkkal kezdeném a blog írást. Ez pedig nem más, mint „A keresztapa Corleone birodalma”. Ez azért nagyon érdekes, mert úgy fogott meg a játék, hogy a filmet nem láttam, amiből a társasjáték készült (tudom nagy bűn, de már tervezem végignézni J). Nálunk ez a játék mindig besötétedés után kerül le a polcról, bontunk a játékhoz egy üveg whiskey-t is biztos, ami biztos J háttérben pedig a Godfather soundtrack szól, hiszen így van meg a keresztapa feeling.

Minden játékosnak az a célja, hogy az általa irányított „család” legyen a legbefolyásosabb New Yorkban. A cél eléréséhez befolyást kell szereznie az egyes területeken, különböző melókat kell teljesítenie és rengeteg pénzt kell tisztára mosnia ahhoz, hogy ő legyen a maffia feje.

Indulásnak mindenki választ egy családot és megkapja a hozzá tartozó figurákat Családfőt, gengsztereket és az örökösöket is. A játék elején még nem rendelkezünk mindegyik családtagunkkal, a fordulók során bővül majd a „család”. Mindenki kap egy bőröndöt, amibe az elvégzett meló kártyákat és a tisztára mosott pénzt rejtheti. A játék öt fordulóból áll. Minden forduló körökre van osztva és a játékos a saját körében vagy lehelyezi az egyik figuráját vagy elvégez egy melót esetleg kijátssza egyik szövetséges kártyáját. Ha elfogynak a játékosnak a figurái, az adott forduló számára véget ért. Minden fordulóban megjelenik egy új helyszín is, ami számos lehetőséggel kecsegtet. A gengszterek megzsarolhatnak egy boltot. A családtagjaink pedig a hátsó bizniszekben lehetnek érdekeltek. Ha mindenki passzolt a körben ki kell értékelni, hogy egy területet melyik család szerezte meg magának. Ez azért is fontos, mert a következő körökben ő is részesül majd az adott területen szerzett javakból. A forduló végén a játékosok lefizethetnek, szövetségre léphetnek a polgármesterrel, rendőrfőnökkel vagy a bankárokkal. A „mintapolgárok” ahhoz állnak, aki többet fizet nekik. Ezt a játékosok egy licitkörrel döntik el, de a korrupcióhoz csak tisztára mosott pénzt használhatnak a játékosok, hiszen senki nem fogad el mocskos pénzt, nehogy vér tapadjon a kezéhez. 🙂

A játék végén mindenki összeszámolja mennyi pénzt sikerült neki tisztára mosnia. Az uralt területek után is pénz (pont) jár, ahogy a legtöbb meló teljesítéséért is. Az nyer, aki a legtöbb pénzt gyűjti össze.


Összegzés

A játék remekül hozza a Keresztapa érzést. Át kell taposni a másikon, hogy mi legyünk a város urai. Lesz alkalom, amikor sok emberünk lesz áldozata a hatalmi harcnak, sokan fogják a Hudson folyóban végezni, de cseppet se aggódjunk, hiszen fordulóról-fordulóra visszakapjuk az összes emberünket. Nagy az interakció szerepe a játékban, de mégis úgy éreztük, hogy ez nem befolyásolja nagymértékben a játékunkat, hiszen az akciót végrehajthatjuk azzal a gengszterrel, akit esetleg a későbbiekben felrobbantanak egy boltban. A terület elfoglalásánál érezzük majd csak hiányát. Azt azért érdemes észben tartani, hogy nem a játék balanszolt, hanem a játékosoknak kell odafigyelniük egymásra. Mindig azt érdemes gyengíteni, aki a legjobban áll. Olyan emberekkel érdemes játszani, akik ezt figyelembe veszik, mert így lesz igazán izgalmas a játék. A társas remekül működik két fővel, de játszatjuk akár öten is, hiszen minél többen játsszuk a játékot úgy jelennek meg újabb és újabb helyek, ahova az embereinket helyezhetjük.

Nekünk mindig nagy élmény ezzel a remek játékkal játszani és le is kerül a polcról szerencsére elég gyakran.

Ha tetszett a leírás, akkor mindenképp tegyél egy próbát vele, szerintem nem fogod megbánni.

Ezt az élményt kár kihagyni. 🙂


Értékelés, adatok:

Ár: kb 20.000 Ft (kicsit drága a figurák miatt)

Játékosszám: 2-5 fő (jól működik kis és nagy létszámnál is)

Játékidő: 2-4 óra (létszámfüggő)

Nehézség: nehéz

Pontszámom: 9/10 (csak a játék ára miatt nem 10 pont)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük