blog

Plüssmesék

Kevés olyan játék van, aminek a világa ennyire beszippant és alig várom a következő alkalmat, amikor játszhatok vele. Ez a társas ilyen érzéseket hozott ki belőlem. Mondom ezt úgy, hogy a novemberi Társasjátékok ünnepén ez a játék hidegen hagyott és oda se mentem kipróbálni, mert azt hittem ez gyerekeknek való. Hát nagyot tévedtem 🙂

Ha be kéne sorolni valahova ezt a játékot, akkor ameri típusú történet vezérelt társasjáték kategóriájába helyezném.

A játékosok egy kislány plüssfigurájának bőrébe bújnak és védik a kislány álmát a különféle gonosz teremtményektől és persze a legfőbb gonosztól Krepitusztól. A játék érdekessége a mesekönyv. Ebben található meg a kilenc történet és a hozzá tartozó pályák is. (Igen, itt a pályákat nem ti rakjátok össze, hanem a könyv oldalain fognak a figuráitok mozogni) Nagyon változatos és érdekes kihívások elé állítják a játékosokat és veszélyes helyszíneken járhatunk a plüssökkel. Minden történet egy különálló kaland. Csinálhatjuk egymás után ezeket a küldetéseket, de válogathatunk is belőle. Létezik egy extra kaland a játékhoz, amit az internetről pdf formátumban le tudunk tölteni hozzá, ha kevésnek éreznék a 100 oldalas mesekönyvet 🙂

A kaland előtt minden játékos választ egy plüssfigurát és a hozzá tartozó karaktertáblát. Teletömi magát vattával (ez az életet jelképezi a játékban) és megkapja induló fegyvereit (csörgő, húsklopfoló, teáskanna stb.) és már kezdődhet is a játék. Célunk az, hogy teljesítsük a történetet és közbe a kislány alvás kártyáiból ne húzzuk fel a „Felébredt” kártyát, mert ha ez megtörténik, akkor a kislány felébred és a küldetésünk sikertelen.

A játékosok a körükben a húzózsákból 5 kockát húznak, majd a dobás után ezeknek a kockáknak a segítségével hajtanak végre akciókat (mozgás, keresés, képességpróba, vattaszerzés, távtámadás, közelharc) Ha az összes kockát felhasználták vagy passzoltak, akkor vége a körüknek és a következő játékoson a sor. Az ellenség csak speciális esetben cselekszik. Ha a zsákból a plüssökkel megegyező számú fekete kocka jön ki, akkor felbukkannak és támadnak. A történetben lehetőségünk van egy helyszínt elhagyni és egy másik helyszínre átmenni, de vigyázzunk rá, hogy nem feltétlen a következő oldalon folytatódik a történetünk!


Összegezve

Ez a játék egy varázslatos világot tár elénk. A félelmetes szörnyek és a próbatételek komoly kihívás elé állítják a plüssöket. Nem lesz egyszerű teljesíteni a csapatnak a küldetéseket.

Személyes tapasztalataim a játékkal kapcsolatban, hogy miután befejeztünk egy játékalkalmat alig bírtam kivárni a következőt. Égtem a vágytól, hogy megtudjam, vajon a következő történetben mi fog történni a plüssökkel. Egy történetet mi két-három alkalommal is játszottunk, mert elég hosszúak voltak, de ez minket egyáltalán nem zavart. Vannak elágazások a sztoriban, ami szintén érdekessé tette számomra a játékot, mert eszembe juttatta a régi kalandjáték kockázat könyveket. Az elveszettek kártyái is érdekes választás elé állítottak minket. A kockaakciós mechanika nem egy egyedi ötlet, a játékot inkább maga a történet teszi egyedivé és szerethetővé. Hátrányának azt mondanám, hogy míg egy hasonló ameriben van karakterfejlődés, itt ilyen nincs. Az új küldetésben megint a kezdő fegyverrel és meghatározott vattával indulunk. Az előző küldetésből semmit nem tarthatunk meg. A másik, hogy szerintem ez a játék nem kicsiknek való én a 8+-t felemelném, ugyanis a figurák egyrésze és a lapok is lehetnek ijesztők egy gyerek számára (például a tipegők kinézete: levágott játékbabafej pók lábakkal szerintem nem kicsiknek való 🙂 ).

Ezen kívül azonban csak magasztalni, dicsőíteni tudom a játékot, mert zseniális és magával ragadó, egyedi élményt nyújt.  

Egy különleges játék egy mesés kaland, amit szerintem ne hagyj ki!


Értékelés, adatok:

Ár: kb 18.000-20.000 Ft (kicsit drága a figurák miatt)

Játékosszám: 2-4 fő (jól működik kis és nagy létszámnál is. Egy játékos irányíthat több plüssöt is, hiszen kooperatív a játék)

Játékidő: 2-4 óra (egy kaland)

Nehézség: nehéz

Pontszámom: 8/10 (az ár és az újrajátszhatóság miatt kapott 8 pontot)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük